Meer skiërs op gipsvlucht

By adminReacties uitgeschakeld voor Meer skiërs op gipsvlucht

Dit jaar zijn er meer reizigers gewond teruggekomen van hun skivakantie in vergelijking met vorig jaar. Vorig jaar lag het aantal botbreuken, scheuringen en kneuzingen zo’n vijftien procent lager ten opzichte van vorige winter. Het aantal gipsvluchten ligt dan ook fors hoger. Dat blijkt uit de jongste cijfers van reisverzekeraar ANWB. Voornamelijk het aantal botbreuken, kneuzingen of scheuringen van pezen zorgden ervoor dat de winterpret vroegtijdig eindigde.

Fors meer

In totaal zijn er al 100 meer mensen met een gipsvlucht naar huis gegaan in vergelijking met vorige periode. In totaal zijn er al 800 skiërs vroegtijdig naar huis gegaan om daar te herstellen van blessures. “We zien vooral beenfracturen en gescheurde kniebanden als meest voorkomende kwetsuren”, legt de woordvoerder van de ANWB uit.

Het vaakst komen botbreuken en scheuringen van spieren en pezen voor in Frankrijk en Oostenrijk. Daar gebeuren doorgaans de meeste ongelukken.

Oorzaken

Waardoor meer skiërs dan vorig jaar blessures oplopen, is volgens de woordvoerder niet direct te zeggen. De woordvoerder sluit wel uit dat het aan de sneeuwcondities ligt. “Maar we zien wel dat de wintersport nog altijd erg in zwang is.” De ANWB verwacht dan ook dat de oorzaak vooral moet worden in de grotere toeloop naar wintersportgebieden.

Vaak zijn wintersporters niet goed voorbereid voordat zij aan hun wintersportvakantie beginnen. In sommige gevallen nemen nieuwe sporters geen lessen, waardoor zij sneller het risico lopen op ongelukken.

Oefeningen

De ANWB raadt mensen die nog van plan zijn op wintersport te gaan, eerst wat oefeningen te doen voordat zij de latten onderbinden. Voornamelijk het werken aan de conditie is een belangrijk onderdeel. De meeste Nederlanders hebben volgens de ANWB-woordvoerder een “zittend bestaan”, wat inhoud dat het lichaam er niet op ingesteld is om langere tijd te wintersporten.

Ook de Nederlandse Skiverenging noemt ongeoefendheid als belangrijkste oorzaak voor wintersportblessures. Alarmcentrale Eurocross Assistance onderstreept het hogere aantal gipsvluchten. “Het is ook bij ons significant drukker dan vorig jaar”, zegt Daphne de Wit, woordvoerder van Eurocross Assistance.

Tips

De Nederlandse Skivereniging raadt aan bijscholing en extra lessen te nemen alvorens de ski’s onder te binden. Pistes zouden bredere, flauwere bochten hebben, waardoor skiërs meer kans lopen op onderbeenfracturen en knieletsers.

Daarnaast raadt de ANWB het afsluiten van een reisverzekering aan. Het gebruikmaken van een skivlucht is vaak zeer prijzig.

reisverzekering
Blue Taste Theme created by Jabox