Uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering worden er geen diensten maar een bedrag uitgekeerd. Dit bedrag is bij het afsluiten van de verzekering vastgesteld. De nabestaanden kunnen dit geld gebruiken om de uitvaart mee te betalen. Het grootste nadeel hieraan is dat de nabestaanden alles zelf moeten regelen, tenzij dit door de overleden van tevoren is vastgesteld.

Het grote voordeel van deze verzekering is wel dat de nabestaanden alle vrijheid hebben om de uitvaart persoonlijk in te vullen. Zo kan zelf een uitvaartondernemer gekozen worden en de diensten waar zij gebruik van willen maken, wat bij een natura verzekering vaak een standaard pakket en moeilijk aanpasbaar is. Je betaald daar dus ook voor diensten waar je geen gebruik van wenst te maken. Bij de kapitaal verzekering kun je dit geheel zelf invullen.

Ook is het makkelijker rekening houden met het budget wanneer het vrijgekomen bedrag, dat van tevoren vast is gesteld, in beheer van de nabestaanden is. De kapitaal uitvaartverzekering geeft van alle uitvaartverzekeringsvormen de grootste vrijheid, maar zoals gezegd ligt in beginsel het regelen van alle formaliteiten van de uitvaart in eigen beheer.

Aandachtspunten uitvaart

Waar moet ik aan denken bij een uitvaart?

De kosten van een uitvaart variƫren en zijn afhankelijk van de persoonlijke wensen van de overledene of van de nabestaande. De kosten van een uitvaart zijn in 2011 gemiddeld EUR 10.000,- Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal zaken. Een begrafenis is bijvoorbeeld duurder dan een crematie. Nu vraagt u zich misschien af waarom een uitvaart zo veel geld moet kosten. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende zaken waar u aan moet denken wanneer een uitvaart geregeld moet worden.

– Stel de huisarts op de hoogte van het overlijden
– Bel de uitvaartondernemer

Zaken waar de uitvaartondernemer om zal gaan vragen:

  • Welke kleding moet de overledene aan
  • Heeft u een trouwboekje, leg het op een makkelijk vindbare plek of zoek het alvast op
  • Is er een uitvaartverzekering, zorg er voor dat u de polissen makkelijk kunt pakken

De volgende zaken worden met de uitvaartondernemer besproken:

De opbaring
De overledene kan thuis, in een rouwcentrum of in de kerk opgebaard worden.

Aangifte bij de burgerlijke stand
Dit doet in de meeste gevallen de uitvaartondernemer voor u. Wanneer dit gedaan is ontvangt u een akte van overlijden. Deze akte zult u later nodig hebben om bepaalde zaken te regelen. Zo kan de werkgever van familieleden hierom vragen wanneer zij een verlofdag aanvragen voor de uitvaart.

Drukwerk
De tekst voor de rouwkaart moet geschreven worden.

De plechtigheid
Over een persoonlijke invulling kunt u met uw uitvaartondernemer spreken.

Muziek
Wilt u een muziek stuk laten horen? En zo ja, welk stuk moet dat worden.

Bloemen
Deze kunt u bij uw bloemist bestellen.

Condoleance
Dit wordt door de uitvaartondernemer, in overleg met de nabestaande, geregeld.

Verzekeringspolissen
Zorg dat u deze bij de hand heeft.

As bestemming
Wanneer er sprake is van een crematie moet u tijdig afspraken maken waar u de as wilt verspreiden. Kunt u niet beslissen, dan wordt de as tijdelijk bijgezet.

Grafmonument
Uw uitvaartondernemer kan u adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Notaris
Neem contact op met de notaris in geval van een testament.

Blue Taste Theme created by Jabox