Verplicht verzekerd?

By adminReacties uitgeschakeld voor Verplicht verzekerd?

In Nederland zijn veel verschillende verzekeringen om af te sluiten. Hiervan zijn er een paar zelfs verplicht om te hebben. Deze verzekeringen zijn door de overheid vastgesteld.

Auto, brommer of motor verzekering

Als een rijbewijs hebt, zit je gelukkig niet gelijk aan een verzekering vast. Ook niet als je in een auto van een kennis of familie rijdt. Wel ben je echter verplicht om een verzekering af te sluiten als je een auto aanschaft en deze op jouw naam staan. Deze verzekering is een WA-verzekering. Hiermee dek je de schade die jij aan andere toebrengt. Het zou namelijk oneerlijk zijn als jij schade aan iemand toebrengt, maar niet het geld hebt om dit te vergoeden. Schade aan je eigen auto is hiermee dus niet vergoed. Dit is echter niet verplicht, omdat je hiermee enkel jezelf hebt en geen andere. Het is dus zeker wel verstandig om een onverplichte extra verzekering voor je auto af te sluiten, zodat je ook jezelf verzekerd. Dit telt tevens niet alleen voor een auto, maar ook voor brommer en motor.

Opstalverzekering

Deze verzekering is alleen van toepassing als je een koophuis hebt. Met deze verzekering ben je vergoed tegen schade die aan je huis ontstaat. Dit kan gebeuren door storm, brand of water. Mocht de schade zo heftig zijn dat het huis onbewoonbaar is? Dan ben je zelfs vergoed als het huis helemaal opnieuw wordt opgebouwd. Deze verzekering is trouwens niet verplicht door de overheid. Het is echter vrijwel onmogelijk om een hypotheek af te sluiten als je deze verzekering niet hebt. Het is een extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker dat het onderpand verzekerd is.

Zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als je boven de 18 jaar bent. Echter gaat het hier alleen om de basisverzekering. Naast de basisverzekering is het aan jezelf of je aanvullende pakketten meeneemt om je te verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen en lezen, tandheelkunde of alternatieve geneeswijze. Tot je 25e is het trouwens mogelijk om onder de naam van een van je ouders verzekerd te staan. Dit vervalt echter zodra je het huis uitgaat. Op dat moment moet je je eigen polis afsluiten. Gelukkig is het in Nederland de regel dat zorgverzekeraars niemand mogen weigeren. Dit zorg ervoor dat je zelf mag kiezen en altijd een zorgverzekeraar hebt die aan jouw eisen voldoet. Ook heb je elk jaar de mogelijkheid om te overstappen van zorgverzekering, zodat je altijd aan jouw situatie kan aanpassen.

Niet verplicht

Naast deze verplichte verzekeringen zijn er nog veel meer verkeringen om af te sluiten. Ondanks dat ze niet verplicht zijn is het toch wel erg verstandig, zodat je niet onnodig hoge kosten hoeft te maken, mè´¸cht er een keer iets gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een reisverzekering, zodat je bagage verzekerd is en je ook voor diefstal. Ook een inboedelverzekering is een aanrader, zodat al je spullen in huis verzekerd zijn. Daarnaast kun je onder andere nog denken aan een rechtsbijstandverzekering en een uitvaartverzekering.

verzekeren
Blue Taste Theme created by Jabox