Wat komt er kijken bij een uitvaart?

By adminReacties uitgeschakeld voor Wat komt er kijken bij een uitvaart?

Het is de meest ingrijpende gebeurtenis in iemands leven, heeft verliezen van een dierbare zoals bijvoorbeeld een partner, vader of moeder, maar ook een vriend of een bekende. Soms komt een overlijden geheel onverwacht, bijvoorbeeld als iemand plotseling overlijdt door een hartstilstand, in de andere gevallen gaat er een (langdurig) ziekbed aan vooraf. Maar hoe je het ook went of keert, het verlies van een dierbare zorgt in zo goed als alle gevallen voor verdriet en rouw. In eerste instantie is er vaak ontkenning, kan iemand niet gewoon niet geloven dat zijn of haar familielied, vriend of vriendin is overleden. Heel begrijpelijk, want als iemand er na vele jaren opeens niet meer is, moet de geest daaraan wennen en dat gaat niet zomaar zonder slag of stoot.

Wat te doen na overlijden?

Als eerste moet na het overlijden van een persoon de huisarts worden ingelicht. Dat hoeft natuurlijk niet als hij of zij bij het overlijden aanwezig was, bijvoorbeeld bij een langdurig ziekbed. De huisarts stelt namelijk direct na zijn of haar bevestiging dat de persoon is overleden, een akte van overlijden op. Zijn er verdachte omstandigheden die erop duiden dat de overledene geen natuurlijk dood is gestorven, of is er sprake van een mogelijke zelfmoord, dan zal eerst de Officier van Justitie worden ingelicht. Pas nadat de Officier van Justitie vervolgens toestemming heeft gegeven, mag het lijk pas worden vervoerd en/of worden opgebaard. Vervolgens kan er worden nagegaan of er een donorcodicil aanwezig is en eventuele uitvaartwensen, zoals bijvoorbeeld de wens om begraven of gecremeerd te worden.

Uitvaart regelen

De meeste mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten die de kosten (deels) dekt van de uitvaart. De uitvaartverzorger moet worden ingeschakeld waarmee vervolgens een afspraak wordt gemaakt om de uitvaartdienst te bespreken. Bij een kapitaalverzekering kan zelf de uitvaartverzorger worden gekozen, bij een natura uitvaartverzekering staat de uitvaartverzorger meestal vast. De wensen worden met de uitvaartonderneming besproken en aan de hand daarvan kan er een begroting worden gemaakt van de kosten.

Aangifte overlijden

Ook moet binnen drie dagen na overlijden bij de burgerlijke stand aangifte van overlijden worden gedaan. Het gaat dan om de gemeente waar de persoon is overleden, dat hoeft dus niet noodzakelijkerwijze de woonplaats van de overledene te zijn. De akte van overlijden, opgesteld door de huisarts zal dan worden ingeschreven.

Verklaring van erfrecht

In de meeste gevallen moet er ook een verklaring van erfrecht worden opgesteld. De verklaring van erfrecht wordt bijvoorbeeld opgevraagd door verzekeringsmaatschappijen voordat ze tot eventuele uitkering overgaan. De verklaring is ook nodig voor de bank als bijvoorbeeld betalingen moeten worden gedaan van de rekening van de overledene of als de rekening wordt opgezegd.

verzekeren
Blue Taste Theme created by Jabox