Welke taken heeft een kraamverzorgster?

By adminReacties uitgeschakeld voor Welke taken heeft een kraamverzorgster?

Zorg, ondersteuning, instructie en voorlichting aan moeder, partner en pasgeborene zijn kenmerken die beschrijven waar kraamzorg voor staat. Het hele kraamgezin heeft een gigantische prestatie geleverd tijdens de bevalling. De kraamvrouw en de pasgeborene uiteraard voorop. Na de bevalling, aan het begin van de kraamtijd, is het tijd voor rust en regelmaat.

De kraamvrouw neemt middels de kraamzorg verschillende taken over van het kraamgezin, zodat het kraamgezin rustig aan de gezinsuitbreiding kan wennen.

Welke kerntaken verleent de kraamverzorgende?

Verlenen van partusassistentie

De kraamverzorgende ondersteunt de verloskundige bij de bevalling.

Ondersteunen van de zorgvrager bij de persoonlijke basiszorg

Hygiëne vormt een belangrijk attentiepunt in de werkzaamheden van de kraamverzorgende. De kraamverzorgende verzorgt zowel kraamvrouw als
pasgeborene.

Ondersteunen van de zorgvrager bij een huishouden voeren

Ondersteunende basistaken in het huishouden die een zojuist bevallen kraamvrouw nog niet kan uitvoeren. De partner krijgt maar twee dagen verlof, dus de kraamvrouw neemt in deze de honneurs waar.

Ondersteunende begeleiding bieden

Hulp is noodzakelijk in de periode waarin de kraamvrouw zich zwak voelt.

Zorgvrager voorlichting, advies en instructie geven

Er komt nogal wat op je af met zo’n nieuwe kleine. De kraamverzorgende adviseert je over hoe je de oogjes schoon moet maken, je houding in bad, hoe het bedje opgedekt moet worden en hoe je zo snel mogelijk herstelt.

Samenwerken en afstemmen van zorg

De kraamverzorgende is de spil in afspraken tussen verschillende zorgverleners. Wie doet wat, en wie houdt daar zicht op?

Bijdragen aan het verbeteren van de organisatie van de zorg, het beheer en de kwaliteit 

Een zorgdossier is nooit compleet. De kraamverzorgende zorgt ervoor dat de norm per kraamgezin minimaal gehaald wordt, de kwaliteit verbeterd en waar mogelijk de kwaliteitsverhoging verankerd wordt in een verhoging
van de norm.

Indicatie van het aantal kraamzorguren waar je recht op hebt volgt uit het landelijk indicatieprotocol kraamzorg

Kraamgezinnen vinden het in het begin vaak lastig om samen te werken met een kraamverzorgende. Het is ook niet niks om iemand die je niet kent in je huis te hebben rondlopen. Zo goed als altijd is het afscheid echter lastig. Een beloning op het nuttige werk van de kraamverzorgende!

zorg
Blue Taste Theme created by Jabox